Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Oproep tot echte democratie – met Riemke Leusink

14 november 2022 20:00 - 22:15

€12,50

Gegevens

Datum:
14 november 2022
Tijd:
20:00 - 22:15
Evenementen Categorie:
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl
Kosten:
v.a. €12,50

Oproep tot echte democratie

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Bilthovense Kring van Wijsbegeerte en Psychologie in samenwerking met De Woudkapel.

“Nu is het aan ons, oproep tot echte democratie” is de titel van het handzame boekje dat Eva Rovers, cultuurhistoricus, biograaf en journalist, in april 2022 publiceerde. Zij sluit in dit boekje aan op de denkbeelden die David Van Reybrouck al in 2013 onder de provocerende titel ‘Tegen verkiezingen’ uitwerkte: een pleidooi om onze vastlopende representatieve democratie aan te vullen met vormen van geloot burgerberaad.
‘Het kàn anders’ is de stelling van Eva Rovers, en daarmee was zij voor ons een gedroomde inleider in het Bilthovense Kring programma voor 2022-23. Maar helaas heeft Eva Rovers aangegeven het te druk te hebben.

Omdat het een belangrijk onderwerp is, zeker nu wij deze zomer zagen hoe gepolariseerd het gesprek tussen boeren en burgers over de stikstof- en CO2-problematiek verloopt, willen wij het overtuigende betoog van Rovers toch een plek in ons programma geven.
Riemke Leusink zal een inleiding over het boekje van Rovers houden, waarbij zij vanuit de geschiedenis en met een korte blik op het denken van Hannah Arendt en Simone Weil wil laten zien waarom een actieve participatie van burgers, in aanvulling op de gangbare democratische processen, juist nú nodig is.

Na de pauze gaan we met elkaar in gesprek: klagen over de politiek, de ambtenaren en het bedrijfsleven is makkelijk, maar hoe kunnen wij als burgers zelf bijdragen om de politiek te helpen om aan een collectieve moraal te bouwen, om deze kwetsbare aarde te redden?

Riemke Leusink-Bernelot Moens studeerde in de jaren ’70 geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zij werkte jarenlang als docent geschiedenis, maatschappijleer en levensbeschouwing op diverse scholen voor voortgezet onderwijs. Ook is zij werkzaam geweest als onderwijsadviseur en als schoolleider van de Internationale School in Hilversum en in Oegstgeest. Van 2005 tot haar pensionering in 2017 was zij rector van het Christelijk Lyceum in Zeist. Zij is vanuit die functie in 2011 betrokken geweest bij een van de eerste aanzetten in Nederland tot een burgerberaad: de bezuinigingsdialoog in Zeist. Sinds haar pensionering is zij actief als vrijwilliger in diverse organisaties, waaronder de Bilthovense Kring.

Datum en tijd
Maandag 14 november 2022 van 20.00 tot 22.15 uur

Het overige programma
12 december 2022 – Prof. dr. Remieg Aerts: Prometheus en Pandora.
23 januari 2023 – Prof. dr. Marc De Kesel: De wortels van de politiek. Reflecties bij Simone Weil: ‘De verworteling’.
20 februari 2023 – Dr. Jesse Mulder: Individualisme als oog van de naald.
20 maart 2023 – Prof. dr. Floris Cohen: Waardevast handelen in theorie en praktijk.

Inschrijven
Deelname per avond € 12,50 door overmaking op NL 63 INBG 0000 1839 62 t.n.v. Bilthovense Kring. Uw kaart ligt bij binnenkomst klaar bij de zaal.
Een abonnement voor alle avonden kost € 50 en € 80 voor echtpaar/partners, vooraf over te maken op genoemde bankrekening. Aan de zaal worden geen abonnementen of losse kaarten verkocht.