Het gebouw

De Woudkapel werd in 1924 gebouwd naar ontwerp van dr. ir. George Willem van Heukelom (1870-1952). Van Heukelom is vooral bekend geworden door het NS-gebouw in Utrecht, ook wel bekend als HGB III of De Inktpot.

Van Heukelom en zijn vrouw Henriëtte van den Brandeler maakten begin jaren twintig deel uit van een vrijzinnig protestantse kring in Bilthoven. Predikanten, dichters, filosofen en kunstenaars werden uitgenodigd om over religieuze en levensbeschouwelijke zaken te spreken, ondersteund door muziek en zang. Aanvankelijk vonden deze bijeenkomsten plaats in hun huis ‘Woudzang’. Toen er toch behoefte ontstond aan een eigen ruimte, ontwierp Van Heukelom in zijn vrije tijd de ‘Woudkapel’, die in 1924 werd ingewijd.

Amsterdamse School

De Woudkapel, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, wordt gekenmerkt door harmonie tussen metsel- en houtwerk. Boven de voormalige hoofdingang, is in baksteen het woord VREDE gemetseld. Binnen valt vooral de bijzondere sfeer van het gebouw op. De glas-in-lood ramen van Jan Schouten laten bewust weinig licht door om zo een soort van clair-obscur te bewerkstelligen. Karakteristiek in het interieur zijn de bakstenen bogen die prominent aanwezig zijn in de galerijen aan beide zijden. De Woudkapel staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

Modernisering

In 2012 is De Woudkapel aangepast aan de eisen van deze tijd door architect (en Woudkapel-vriend) Jaap Oprel. Met een grote en kleine zaal, een royale hal en een professionele keuken is de Woudkapel naast een bijzonder monument ook een gebouw van deze tijd. In de zomer van 2018 zal noodzakelijk onderhoud worden gepleegd aan de binnen- en buitenkant van De Woudkapel.

Papiercontainer

Aan het jarenlange inzamelen van oud papier bij de Woudkapel komt een einde. Zodra de container verdwenen is zal alle schade aan de tuin en de toegangspaden worden hersteld en zal de Woudkapel weer in volle glorie te zien zijn.

 

Lees meer over:

Identiteit
Organisatie
Lid of vriend worden
Bestuur
Voorgangers

Aankomend programma

 1. Expositie ‘Verwondering’ – Annelies Dölle

  19 augustus - 28 oktober
 2. Woudkapel Zanggroep

  10 september - 15 december
 3. Pelgrimeren op papier – schrijfworkshop

  4 oktober 10:00 - 15 november 12:00
 4. Dienst met Lauk Spelberg

  20 oktober 10:30 - 11:30
 5. Meditatie – Kracht van de Stilte

  24 oktober 20:00 - 21:00