Het gebouw

De Woudkapel werd in 1924 gebouwd naar ontwerp van dr. ir. George Willem van Heukelom (1870-1952). Van Heukelom is vooral bekend geworden door het NS-gebouw in Utrecht, ook wel bekend als HGB III of De Inktpot.

Van Heukelom en zijn vrouw Henriëtte van den Brandeler maakten begin jaren twintig deel uit van een vrijzinnig protestantse kring in Bilthoven. Predikanten, dichters, filosofen en kunstenaars werden uitgenodigd om over religieuze en levensbeschouwelijke zaken te spreken, ondersteund door muziek en zang. Aanvankelijk vonden deze bijeenkomsten plaats in hun huis ‘Woudzang’. Toen er toch behoefte ontstond aan een eigen ruimte, ontwierp Van Heukelom in zijn vrije tijd de ‘Woudkapel’, die in 1924 werd ingewijd.

Amsterdamse School
De Woudkapel, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, wordt gekenmerkt door harmonie tussen metsel- en houtwerk. Boven de voormalige hoofdingang, is in baksteen het woord VREDE gemetseld. Binnen valt vooral de bijzondere sfeer van het gebouw op. De glas-in-lood ramen van Jan Schouten laten bewust weinig licht door om zo een soort van clair-obscur te bewerkstelligen. Karakteristiek in het interieur zijn de bakstenen bogen die prominent aanwezig zijn in de galerijen aan beide zijden. De Woudkapel staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

Meer informatie: https://amsterdamse-school.nl/objecten/gebouwen/de-woudkapel,-bilthoven/

Modernisering
In 2012 is De Woudkapel aangepast aan de eisen van deze tijd door architect (en Woudkapel-vriend) Jaap Oprel. Met een grote en kleine zaal, een royale hal en een professionele keuken is de Woudkapel naast een bijzonder monument ook een gebouw van deze tijd. In de zomer van 2018 is noodzakelijk onderhoud gepleegd aan de binnen- en buitenkant van De Woudkapel.

Rolstoeltoegankelijk
Ons gebouw is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Een invalidentoilet is aanwezig.

Lees meer over:

Identiteit
Organisatie en ANBI
Lid of vriend worden
Bestuur
Inspirator en voorgangers
Rituelen
Labyrint