Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Prometheus en Pandora – met Remieg Aerts

12 december 2022 20:00 - 22:15

€12,50

Gegevens

Datum:
12 december 2022
Tijd:
20:00 - 22:15
Evenementen Categorie:
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl
Kosten:
v.a. €12,50

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Bilthovense Kring van Wijsbegeerte en Psychologie in samenwerking met De Woudkapel.

Prometheus en Pandora

Het zijn de twee genoemde kwaliteiten waarom we bij Remieg Aerts op de deur hebben geklopt. De consequente vormvastheid en eenheid van denken en doen van de staatsman Thorbecke  is immers een lichtend voorbeeld van het type politicus dat we node missen [of… komt Pieter Omtzigt in de buurt?].
Ook – en misschien nog wel meer – vroegen we hem om een inleiding te verzorgen vanwege Denkend aan Nederland. Want met deze publicatie sluit Aerts, met zijn historische blik, prachtig aan bij de waardering in onze inleiding voor het boek van David Graeber en David Wengrow: Het begin van alles.

We vroegen hem zijn overwegingen, bedenkingen en valkuilen, die hij als risico ziet tijdens het speuren naar een goede samenleving, aan ons te willen voorleggen.
Hij reageerde enthousiast en zal een essay uit 1996 Prometheus en Pandora actualiseren in antwoord op onze zoektocht naar een ecologie van het leven.

Remieg Aerts is al jaren hoogleraar geschiedenis, aanvankelijk in Nijmegen en sinds 2017 aan de Universiteit van Amsterdam, de stad van zijn geboorte.
Hij is thuis in de worteling van liberaal Nederland. De biografie over Johan Rudolph Thorbecke, ‘Thorbecke wil het’, getuigt van zijn grootmeesterlijke beheersing van deze materie.
Daarnaast houdt professor Aerts niet op te peinzen over de plaats- en tijdgebonden beeldvorming van historisch bewustzijn, nationaliteit en politiek. Al in 2003 publiceerde hij met Peter de Goede ‘Omstreden democratie’ en dit jaar verscheen bij Prometheus ‘Denkend aan Nederland’.

Datum en tijd
Maandag 12 december 2022 van 20.00 tot 22.15 uur

Het overige programma
23 januari 2023 – Prof. dr. Marc De Kesel: De wortels van de politiek. Reflecties bij Simone Weil: ‘De verworteling’.
20 februari 2023 – Dr. Jesse Mulder: Individualisme als oog van de naald.
20 maart 2023 – Prof. dr. Floris Cohen: Waardevast handelen in theorie en praktijk.

Inschrijven
Deelname per avond € 12,50 door overmaking op NL 63 INBG 0000 1839 62 t.n.v. Bilthovense Kring. Uw kaart ligt bij binnenkomst klaar bij de zaal.