Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

De wortels van de politiek – met Marc de Kesel

23 januari 2023 20:00 - 22:15

€12,50

Gegevens

Datum:
23 januari 2023
Tijd:
20:00 - 22:15
Evenementen Categorie:
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl
Kosten:
v.a. €12,50

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Bilthovense Kring van Wijsbegeerte en Psychologie in samenwerking met De Woudkapel.

De wortels van de politiek. Reflecties bij Simone Weil: “De verworteling”

In haar korte leven heeft de Franse filosofe Simone Weil (1909-1943) een indrukwekkend oeuvre neergeschreven. Op uiteenlopende terreinen als filosofie, politiek, literatuur, en mystiek bieden haar legendarisch geworden Cahiers inzichten die ook vandaag nog wereldwijd druk worden bestudeerd.
In haar laatste onafgewerkt gebleven essay L’enracinement, geschreven in volle oorlogstijd, reflecteert ze hoe mens en samenleving er moeten uitzien als eenmaal de vrede in Europa is hersteld.

In het eerste deel van zijn lezing geeft Marc De Kesel een korte schets van Weils politieke denken. Leunend op filosofieën als die van Plato en de Stoa formuleert zij een op waarden gestoeld politiek programma voor de na-oorlogse tijd.
In het tweede deel van zijn lezing houdt De Kesel Weils politieke ideeën kritisch tegen het licht van een aantal twintigste-eeuwse theorieën over democratie en politiek.
Is Weils filosofie in staat te vatten waar het in een moderne democratie over gaat? Of is die moderne democratie juist vanuit haar denken aan een herdefiniëring toe?

Marc De Kesel is bijzonder hoogleraar ‘Theologie, mystiek & moderniteit’ aan de Radboud Universiteit, Nijmegen. Vanuit filosofisch perspectief doet hij aan onderzoek in domeinen als religie- en mystiektheorie, holocaust-receptie, lacaniaanse theorie en kunst- & cultuurkritiek. Recent publiceerde hij ‘Ik God & mezelf. Mystiek als deconstructie’ (Amsterdam: Sjibbolet, 2021). In 2023 verschijnen van hem ‘Seks in biopolitieke tijden: Levenskunst bij Foucault en Lacan’ (Amsterdam: Boom) en ‘Effacing the Self: Mysticism and the Modern Subject’ (Albany, NY: SUNY Press).

Datum en tijd
Maandag 23 januari 2023 van 20.00 tot 22.15 uur

Het overige programma
20 februari 2023 – Dr. Jesse Mulder: Individualisme als oog van de naald.
20 maart 2023 – Prof. dr. Floris Cohen: Waardevast handelen in theorie en praktijk.

Inschrijven
Deelname per avond € 12,50 door overmaking op NL 63 INBG 0000 1839 62 t.n.v. Bilthovense Kring. Uw kaart ligt bij binnenkomst klaar bij de zaal.