Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Pereat mundus ergo fiat veritas – Warrie Schuurman

15 januari 20:00

€12,50

Gegevens

Datum:
15 januari
Tijd:
20:00
Evenementen Categorie:
Organisator:
Madelief Brok
Kosten:
v.a. €12,50

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Bilthovense Kring van Wijsbegeerte en Psychologie in samenwerking met De Woudkapel.

Warrie Schuurman voelt zich het best op zijn gemak als pedagoog van pubers. Na zijn studie theologie en filosofie in Utrecht en Straatsburg is hij zijn leeshonger blijven stillen. Politieke filosofie, sociologie, antropologie en essayistische literatuur houden hem van de straat.

Pereat mundus ergo fiat veritas
(De wereld vergaat, laten we dus zeggen waar het op staat)
In mijn lezing zal ik twee getuigen opvoeren van een minder analytische en meer synthetische kijk op waarheid, Simone Weil en Robert Musil. Met een analytische kijk bedoel ik de wetenschappelijke waarheid (bijv. nw. ‘waar’), met een synthetische kijk op waarheid doel ik op een nastrevenswaardige levenshouding (bijv. nw. ‘waarlijk’).
Musil voer ik ten tonele als briljante vertegenwoordiger van de liberale levenskunst, Simone Weil als de tragische kanarie in de kolenmijn om het morele tekort van deze burgerlijke handel en wandel te signaleren.

Datum en tijd
Maandag 15 januari, 20.00 tot 22.15 uur.

15 januari 2024 Warrie Schuurman: “Pereat mundus ergo fiat veritas” (de wereld vergaat, laten we dus zeggen waar het op staat)
12 februari 2024 Gijs van Oenen: Culturele veldslagen
11 maart 2024 Lisa Doeland: De apocalyps voorbij?
15 april 2024 George Lengkeek: Waarheid en verbeelding

Plaats en tijd
De Woudkapel, Beethovenlaan 21 3723 JG Bilthoven.
De zaal is open vanaf 19:30 uur. De lezingen beginnen om 20:00 uur en duren tot omstreeks 22:00 uur.

Toegangsprijzen
Abonnement voor de gehele cyclus (7 avonden): € 65,00 Bijdrage voor één avond: € 12,50 Aan de zaal worden geen abonnementen of losse kaarten verkocht! Deelname kan uitsluitend door vooruitbetaling per bank. U kunt zich opgeven voor een abonnement, of voor incidentele deelname op een of meer avonden, door overboeking van het betreffende bedrag op rekening: NL63 INGB 0000 1839 62 t.n.v.: Bilthovense Kring.

Abonnementskaart
Na ontvangst van uw betaling krijgt u deze per post toegestuurd.

Incidentele deelname
Als u hiervoor kiest, ligt uw toegangsbewijs klaar bij binnenkomst.

Zie ook: Website: www.bilthovensekring.nL