Laden Agenda

« Alle Agenda

Bezinnen op zondag met… Nuweira van Goens Youskine

13 oktober 10:30 - 11:30

Gegevens

Datum:
13 oktober
Tijd:
10:30 - 11:30
Evenementen Categorieën:
,
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl

God is dood, maar moderne technologie leeft voort
een zoektocht naar religieuze en ethische dilemma’s rondom toekomstige technologieën

Willen we na de dood virtueel verder leven? Kunnen en willen we straks dodelijke, erfelijke ziektes uitbannen door middel van genetische manipulatie? Een interactief gesprek over de religieuze, ethische en filosofische kanten van opkomende technologieën.

De razendsnelle ontwikkeling van technologie roept veel verschillende dilemma’s op. Niet in de laatste plaats op het terrein van religie en levensbeschouwing. Als islamologe gaat Nuweira eerst in op specifiek islamitisch-ethische overwegingen. Bijvoorbeeld: als CHATGPT overal een antwoord op heeft, wat betekent dat dan voor de verschillende religieuze autoriteiten zoals imams en ‘ulama’? Als God de mens in perfecte vorm geschapen heeft, mag je het DNA van een embryo dan veranderen? En als Hij onze geboorte- en sterfdag bepaalt, kan je dan wel in virtuele vorm verder leven? Maar dit type vragen is natuurlijk niet beperkt tot de islam. Met het publiek gaat Nuweira graag in gesprek over de bredere ethische en filosofische kanten van technologische ontwikkelingen.

Biografie
Nuweira studeerde islamologie aan de Universiteit Leiden en woonde en werkte hierna in verschillende landen in het Midden-Oosten. Na een carrière in de journalistiek, heeft haar interesse zich gericht op de mensenrechtelijke, ethische en filosofische aspecten waarin religie en de ontwikkeling van moderne technologieën en ideeën, elkaar raken.

Bijdrage
De zondagochtendbijeenkomsten zijn vrij te bezoeken of online te volgen.
Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Dit kan contant aan het einde van de bijeenkomst of via de QR code.
Wil je liever direct naar ons bankrekeningnummer overmaken? Stort je bijdrage dan op IBAN NL62INGB0000100463 t.n.v. De Woudkapel, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage’.
Hartelijk dank voor je ondersteuning van ons programma!

QR-code volgt.