Laden Agenda

« Alle Agenda

Filosoferen – en waarnemen – tussen Oost en West, met Jan Bor

14 oktober 20:00 - 22:15

Gegevens

Datum:
14 oktober
Tijd:
20:00 - 22:15
Evenementen Categorie:
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Bilthovense Kring van Wijsbegeerte en Psychologie in samenwerking met De Woudkapel.

Filosoferen – en waarnemen – tussen Oost en West

Wat is dat, waarnemen? Een voorstelling – kopje, fles, boom – verbinden met indrukken die je binnenkrijgt? Nee, dat is denken, geen waarnemen. Waarnemen is wat goede kunstenaars doen; ze gaan aan het denken voorbij.
Uiteindelijk is waarnemen het contact herstellen met de levende natuur, waarin alles verschillend is en toch verbonden met elkaar. Het is je op deze stroom van verschillen begeven.
Op het diepste niveau opent zich een onbegrensde, trillende aanschouwingsruimte. Daarop wijst William Blake als hij dicht:

“If the doors of perception were cleansed,
everything would appear to men as it is, infinite.”

In de lezing zal dit geïllustreerd worden aan de hand van een aantal grote werken uit de kunst.

Na een verblijf in Japan, waar hij een half jaar zen beoefende – en parallel aan het schrijven van een proefschrift over de tijdfilosofie van de Franse filosoof Henri Bergson – ging Jan Bor zich verdiepen in de filosofische relatie tussen Oost en West. Dat heeft geresulteerd in, onder meer, “De verbeelding van het denken” (samen met Errit Petersma), “25 eeuwen oosterse filosofie” (samen met Karel van der Leeuw), en een cyclus van zeven boeken met het recent gepubliceerde “Waarnemen” als afsluiting.

Datum en tijd
Maandag 14 oktober van 20.00 tot 22.15 uur.

Plaats en tijd
De Woudkapel, Beethovenlaan 21 3723 JG Bilthoven.
De zaal is open vanaf 19:30 uur. De lezingen beginnen om 20:00 uur en duren tot omstreeks 22:00 uur.

Toegangsprijzen
Abonnement voor de gehele cyclus (7 avonden): € 65,00 Bijdrage voor één avond: € 12,50 Aan de zaal worden geen abonnementen of losse kaarten verkocht! Deelname kan uitsluitend door vooruitbetaling per bank. U kunt zich opgeven voor een abonnement, of voor incidentele deelname op een of meer avonden, door overboeking van het betreffende bedrag op rekening: NL63 INGB 0000 1839 62 t.n.v.: Bilthovense Kring.

Abonnementskaart
Na ontvangst van uw betaling krijgt u deze per post toegestuurd.

Incidentele deelname
Als u hiervoor kiest, ligt uw toegangsbewijs klaar bij binnenkomst.

Zie ook: Website: www.bilthovensekring.nL