Laden Programma

« Alle Programma

Bezinnen op zondag met… Jurriën Hamer, hebben wij een vrije wil?

8 januari 2023 10:30 - 11:30

Gegevens

Datum:
8 januari 2023
Tijd:
10:30 - 11:30
Evenementen Categorieën:
,
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl

Heeft een miljonair recht op zijn rijkdom? Moeten we zelfs een moordenaar vergeven? En kan een mens ooit zijn lot veranderen? Het hangt allemaal af van ons antwoord op een fundamentele vraag: hebben we een vrije wil?

Filosofen twijfelen al eeuwen over het antwoord hierop, en sinds decennia roepen biologen en neurologen dat de vrije wil niet bestaat. Ieder jaar stapelt het bewijs tegen de vrije wil zich verder op: we zijn een product van onze genen, van onze geschiedenis en van onze omstandigheden.
Toch laat de vrije wil ons niet los. Deze mythe heeft meer invloed dan ooit – in ons strafrecht, onze economie en onze zoektocht naar geluk.

Jurriën Hamer denkt verder waar anderen terugdeinzen en stelt de rol van de vrije wil ter discussie. Waarom schurken pech hebben en helden geluk is een confronterend debuut met radicale implicaties voor onze manier van leven – van onze politiek tot onze meest intieme relaties.

Jurriën studeerde rechten en filosofie en promoveerde in 2017 aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef een proefschrift over de politieke betekenis van mensenrechten en deed onderzoek aan de London School of Economics, Government and Law. Jurriën publiceert in kranten zoals Trouw, de Volkskrant en De Correspondent en is medeoprichter van het filosofieblog Bij Nader Inzien.

Voor zijn boek ‘Waarom schurken pech hebben en helden geluk; Een nieuwe filosofie van de vrije wil’ ontving hij in 2021 de Socratesbeker. De Socratesbeker wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het prikkelendste en meest urgente Nederlandstalige filosofieboek.

“Het is niet alledaags om de vrije wil te betwijfelen. Het is radicaal.
Wie de vrije wil betwijfelt voert een frontale aanval uit op onze manier van leven.”

Er zijn geen kosten aan deze bijeenkomst verbonden. Een vrijwillige bijdrage is echter van harte welkom. Dat kan via de QR-code onderaan maar is ook in De Woudkapel aanwezig.
Wil je liever direct naar ons bankrekeningnummer overmaken? Stort je bijdrage dan op IBAN NL62INGB0000100463 t.n.v. De Woudkapel, onder vermelding van “vrijwillige bijdrage”. Alvast hartelijk dank voor je ondersteuning van ons programma!

QR-code volgt.