Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Bezinnen op zondag met… Klaas van Egmond – Hebben wij een vrije wil?

8 januari 2023 10:30 - 11:30

Gegevens

Datum:
8 januari 2023
Tijd:
10:30 - 11:30
Evenementen Categorieën:
,
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl

Jurriën Hamer zou zondag 8 januari hebben gesproken over de vraag of de ‘vrije menselijke wil’ wel bestaat en hij zou vragen aan de orde stellen die daar maatschappelijk uit voortkomen: Heeft een miljonair recht op zijn rijkdom als de vrije wil niet bestaat ? Moeten we in dat geval zelfs een moordenaar vergeven? En kan een mens ooit zijn lot veranderen? Vragen met radicale implicaties voor onze manier van leven – van onze politiek tot onze meest intieme relaties.

Hoewel Jurriën Hamer er zelf niet kan zijn, willen we toch dit belangrijke onderwerp bespreken.

In de eerste plaats zullen we stilstaan bij de maatschappelijke betekenis van de stelling van Hamer dat ‘de vrije wil niet bestaat’. Hoe zit het met de maatschappelijke ratrace, de vermeende ‘kansengelijkheid’ en de gelijke waardigheid van de mens? We zullen toch moeten toegeven dat veel menselijk gedrag wordt bepaald door de omstandigheden van jeugd, opleiding en bankrekening.

Desondanks zal Klaas van Egmond het standpunt verdedigen dat de vrije wil wel degelijk bestaat. Wat niet wegneemt dat daarnaast pech en geluk een grote rol spelen, wat sinds de ethiek van Aristoteles overigens niets nieuws is. Uiteindelijk gaat het er steeds weer om wat voor mensbeeld we er op na houden. De vrije wil van de individuele mens in het grotere geheel van het wereldgebeuren kan op basis van dat mensbeeld goed worden begrepen. Ook kan dan worden begrepen waarom in deze tijd wetenschappers als Hamer en daarnaast zoveel andere mensen denken dat de vrije wil niet bestaat.

KLIK HIER VOOR HET PROGRAMMA VAN DEZE BIJEENKOMST.
Klik hier voor de livestream of eerdere uitzendingen.

De zondagochtendbijeenkomsten zijn vrij te bezoeken of online te volgen. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De code is ook in De Woudkapel aanwezig.
Wil je liever direct naar ons bankrekeningnummer overmaken? Stort je bijdrage dan op IBAN NL62INGB0000100463 t.n.v. De Woudkapel, onder vermelding van “vrijwillige bijdrage”.
Alvast hartelijk dank voor je ondersteuning van ons programma!