Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Jurriën Hamer – Hebben wij een vrije wil?

10 september 2023 10:30 - 11:30

Gratis

Gegevens

Datum:
10 september 2023
Tijd:
10:30 - 11:30
Evenementen Categorieën:
,
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl
Kosten:
v.a. Gratis

Heeft een miljonair recht op zijn rijkdom? Moeten we een moordenaar zelfs vergeven?
Kan een mens zijn lot veranderen? Het hangt af van ons antwoord op de fundamentele vraag; Hebben wij een vrije wil?

Jurriën Hamer schreef het boek ‘Waarom schurken pech hebben en helden geluk’. Jurriën Hamer denkt verder waar anderen terugdeinzen en stelt de rol van de vrije wil ter discussie.
Filosofen twijfelen al eeuwen aan het antwoord hierop. Decennia roepen biologen en neurologen dat de vrije wil niet bestaat. Ieder jaar stapelt het bewijs tegen de vrije wil zich verder op: wij zijn een product van onze genen, geschiedenis en omstandigheden. En toch… het laat ons niet los, het beïnvloedt ons strafrecht, de economie en onze zoektocht naar geluk.

Jurriën laat ons deze zondagochtend bezinnen op de vrije wil. Een confronterend vraagstuk met radicale implicaties voor onze manier van leven – van onze politiek tot onze meest intieme relaties.

Jurriën Hamer
Jurriën is filosoof, jurist en schrijver. Hij studeerde rechten en filosofie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde daar ook. Als schrijver, spreker en gespreksleider laat hij op toegankelijke, humoristische en prikkelende wijze zien hoe filosofische ideeën over rechtvaardigheid, schuld en de vrije wil een enorme invloed op onze levens uitoefenen.

“Ik wil iedereen inspireren om moeilijke vragen te stellen en de durf te hebben om diep in de spiegel te kijken – dat is de kracht van de filosofie en daar wordt de samenleving beter van.”

Caroline Kuijpers verrijkt deze bijeenkomst met haar pianomuziek.

Klik hier voor het programma bij deze bijeenkomst.
Klik hier voor de livestream of eerdere uitzendingen.

De zondagochtendbijeenkomsten zijn vrij te bezoeken of online te volgen.
Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Dit kan contant aan het einde van de bijeenkomst of via de QR code.
Wil je liever direct naar ons bankrekeningnummer overmaken? Stort je bijdrage dan op IBAN NL62INGB0000100463 t.n.v. De Woudkapel, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage’.
Hartelijk dank voor je ondersteuning van ons programma!


Copyright foto: Frank Ruiter