Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Het tijdperk van het digitaal nihilisme – Hans Schnitzler

11 december 2023 20:00

€12,50

Gegevens

Datum:
11 december 2023
Tijd:
20:00
Evenementen Categorie:
Organisator:
Madelief Brok
Kosten:
v.a. €12,50

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Bilthovense Kring van Wijsbegeerte en Psychologie in samenwerking met De Woudkapel.

Hans Schnitzler (1968) studeerde geschiedenis en filosofie. Na afronding van deze laatste 8 studie wijdt hij zich intensief aan het uitwerken van zijn inzichten in boeken, essays, columns, opiniestukken, lezingen, publieke optredens, en radio- en TV-programma’s (zoals recentelijk Tegenlicht). Belangrijke thema’s zijn de invloed van digitalisering, ethiek, onderwijs, en burger[1]schapsvorming. Hij is ook als medegrondlegger (2015) betrokken bij De Bildung Academie (DBA).

In zijn boek ‘Kleine filosofie van de digitale onthouding’ reflecteert hij op een experiment dat hij met studenten van DBA ondernam, om zich gedurende langere tijd te onthouden van alle digitale media (‘digitale detox’). Zijn meest recente boek is getiteld ‘Wij nihilisten’.

Het tijdperk van het digitaal nihilisme
De ‘waarheidscrisis’ van onze tijd staat in de context van de ‘digitale bekering’ die sinds de introductie van de smartphone wereldwijd om zich heen gegrepen heeft. Producten en diensten zoals iPhones, Whatsapp, Instagram, Snapchat, de Cloud, en – wie weet – binnenkort ook Chat-GPT, zijn niet meer weg te denken uit de levens van miljarden mensen. Een elite van tech-ondernemers heeft dit in korte tijd voor elkaar gekregen. Dat is hun manier om mens en maatschappij ten eigen bate te domineren. Hans Schnitzler stelt de vraag: hoe heeft deze virtuele klasse dat voor elkaar gekregen?
Er moet iets zijn in de wortels van onze steeds technocratischer bepaalde maatschappijen en culturen dat ons zo vatbaar maakt voor de verleidingen van digitale media. Met name Friedrich Nietzsche is een filosoof die in zijn geschriften over nihilisme zicht geeft op de culturele wortels van het digitale succesverhaal. Geïnspireerd door Nietzsches inzichten onderzoekt Hans Schnitzler in Wij nihilisten de opkomst en verleidingen van het ‘nihilistische dataïsme‘, en haar destructieve bijdrage aan de waarheidscrisis van onze tijd. Oplossingen zoekt hij in de richting van “Wordt van aanraakbaarheid rijk” (Lucebert) en het geven van prioriteit aan ‘willen’ boven ‘kennen’.

Datum en tijd
Maandag 11 december, 20.00 tot 22.15 uur.

8 januari 2024 Dialoogavond: Brainstormen over een thema voor volgend seizoen
15 januari 2024 Warrie Schuurman: “Pereat mundus ergo fiat veritas” (de wereld vergaat, laten we dus zeggen waar het op staat)
12 februari 2024 Gijs van Oenen: Culturele veldslagen
11 maart 2024 Lisa Doeland: De apocalyps voorbij?
15 april 2024 George Lengkeek: Waarheid en verbeelding

Plaats en tijd
De Woudkapel, Beethovenlaan 21 3723 JG Bilthoven.
De zaal is open vanaf 19:30 uur. De lezingen beginnen om 20:00 uur en duren tot omstreeks 22:00 uur.

Toegangsprijzen
Abonnement voor de gehele cyclus (7 avonden): € 65,00 Bijdrage voor één avond: € 12,50 Aan de zaal worden geen abonnementen of losse kaarten verkocht! Deelname kan uitsluitend door vooruitbetaling per bank. U kunt zich opgeven voor een abonnement, of voor incidentele deelname op een of meer avonden, door overboeking van het betreffende bedrag op rekening: NL63 INGB 0000 1839 62 t.n.v.: Bilthovense Kring.

Abonnementskaart
Na ontvangst van uw betaling krijgt u deze per post toegestuurd.

Incidentele deelname
Als u hiervoor kiest, ligt uw toegangsbewijs klaar bij binnenkomst.

Zie ook: Website: www.bilthovensekring.nL