Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Culturele veldslagen – Gijs van Oenen

12 februari 20:00 - 22:15

€12,50

Gegevens

Datum:
12 februari
Tijd:
20:00 - 22:15
Evenementen Categorie:
Organisator:
Madelief Brok
Kosten:
v.a. €12,50

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Bilthovense Kring van Wijsbegeerte en Psychologie in samenwerking met De Woudkapel.

Gijs van Oenen (1959) studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam in de jaren zeventig en tachtig, promoveerde in de rechtsfilosofie, en doceert sinds 1994 sociale, politieke en cultuurfilosofie aan de Erasmus Universiteit. Hij publiceerde onder meer ‘Ongeregelde orde’ (2002), ‘Surplus van illegaliteit’ (2002), ‘Nu even niet!’ (2011), ‘Overspannen democratie’ (2018) en ‘Culturele veldslagen’ (2022). Hij publiceert ook regelmatig in kranten als NRC, Volkskrant en Trouw.

Culturele veldslagen
‘Culture wars’ draaien om identiteitsclaims en daaraan verbonden vocabulaireclaims. Denk aan de slaven die slaafgemaakten gaan heten, aan blank en zwart die transformeren tot wit respectievelijk persoon van kleur, en de neutrale of meervoudsvormen gebezigd voor personen wiens gender onbestemd is. Zulke veranderingen van terminologie zijn op zichzelf niet vreemd of nieuw, maar de verbetenheid waarmee die wordt nagestreefd is dat wel. In de ‘woke’ wereld valt het niet mee om je steeds correct, actueel en respectvol uit te drukken. De minste afwijking of schijnbare nalatigheid kan tot verontwaardiging, vermaning of canceling leiden.
Op zichzelf is het niet vreemd dat de ‘culture wars’ het hevigst woeden rondom opvattingen en ontwikkelingen inzake seks, seksualiteit en gender – met ras of etniciteit als goede tweede. Michel Foucault betoogde bijna een halve eeuw geleden al dat politiek en bestuur steeds meer een kwestie van ‘biopolitiek’ worden, dus zich vooral kenmerken door oordelen en beleidsprakijken inzake seksualiteit en ras. Identiteitspolitiek en woke activisme vormen uitdrukking van de steeds grotere gevoeligheid hiervoor in termen van identiteit en hoe men deze ervaart als kwestie van taal en macht. Transpersonen vormen 11 daarin wellicht de meest gevoelige seismograaf.
Links en rechts in de ‘culture wars’ verachten elkaar, maar ze zijn elkaars spiegelbeeld in hun weigering om het vocabulaire van de ander te accepteren. Daardoor ontstaat een spiraal waarin er steeds minder inhoudelijk wordt gediscussieerd en steeds meer aanklachten jegens anders denken worden ingediend, bij formele of informele fora. Democratie en rechtsstaat lijken steeds minder in staat om deze onmin te accommoderen.

Datum en tijd
Maandag 12 februari, 20.00 tot 22.15 uur.

12 februari 2024 Gijs van Oenen: Culturele veldslagen
11 maart 2024 Lisa Doeland: De apocalyps voorbij?
15 april 2024 George Lengkeek: Waarheid en verbeelding

Plaats en tijd
De Woudkapel, Beethovenlaan 21 3723 JG Bilthoven.
De zaal is open vanaf 19:30 uur. De lezingen beginnen om 20:00 uur en duren tot omstreeks 22:00 uur.

Toegangsprijzen
Abonnement voor de gehele cyclus (7 avonden): € 65,00 Bijdrage voor één avond: € 12,50 Aan de zaal worden geen abonnementen of losse kaarten verkocht! Deelname kan uitsluitend door vooruitbetaling per bank. U kunt zich opgeven voor een abonnement, of voor incidentele deelname op een of meer avonden, door overboeking van het betreffende bedrag op rekening: NL63 INGB 0000 1839 62 t.n.v.: Bilthovense Kring.

Abonnementskaart
Na ontvangst van uw betaling krijgt u deze per post toegestuurd.

Incidentele deelname
Als u hiervoor kiest, ligt uw toegangsbewijs klaar bij binnenkomst.

Zie ook: Website: www.bilthovensekring.nL