Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Oosters christendom in de wereld van vandaag

13 oktober 2022 20:00 - 22:00

€20,00

Gegevens

Datum:
13 oktober 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenementen Categorieën:
,
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl
Kosten:
v.a. €20,00
Bestel kaarten

Russische icoon Collectie Wilbers, Museum Klooster Ter Apel

Oosters christendom – een nieuwe en onbekende wereld?

…….Daags na de inval in Ukraine trad het Oosters-orthodoxe kamerkoor op in de Lebuinuskerk in Deventer. Muziek die tot inkeer, troost en verbinding kan leiden. Muziek die ieder politiek conflict ontstijgt. De gezangen worden gezongen in het Kerkslavisch, de taal die de Orthodoxe kerken in veel landen, onder meer Rusland en Oekraïne, verbindt. Het is daarom niet bij uitstek Russische muziek, maar veel meer muziek uit het hart van de orthodoxe gelovigen uit heel het oosten van Europa…..

Door de gebeurtenissen in Oekraïne is het oosters christendom meer dan ooit in het centrum van de belangstelling komen te staan. De meditatieve zang van de monniken van Chevetogne is velen dierbaar. Iconen, vensters op de eeuwigheid, wie kent ze niet? De orthodoxe liturgie herbergt rijkdom en schittering.

Gedurende twee avonden richten we onze aandacht op geschiedenis en kenmerken van oosters-orthodox christendom. Veel aandacht gaat uit naar muziek en iconen, – uitingen van schoonheid die beeldbepalend zijn voor de oosters-orthodoxe spiritualiteit.

Marien van den Boom studeerde godsdienstwetenschap en theologie aan de Vrije Universiteit. Hij promoveerde op de invloed van het Europese denken binnen de moderne arabisch-islamitische filosofie. Tijdens zijn academische loopbaan doceerde hij in Amsterdam en Brussel met name over symboliek en filosofie in de grote wereldreligies.
In China, Indonesië en het Midden-Oosten werkte hij als gastdocent en projectleider op het terrein van dialoog en de invloed van religie op economische en maatschappelijke ontwikkeling.

Datum en tijden
Donderdag 13 en 27 oktober, van 20.00 tot 22.00 uur.

Kosten en inschrijven
Het is wenselijk dat mensen aan beide avonden deelnemen.
Toegang is gratis voor leden, niet leden betalen € 20,00 voor beide avonden. Gratis en betaalde kaarten dienen vooraf gekocht te worden via bovenstaande knop ‘Bestel kaarten’. Voor gratis kaarten hoeft niet te worden afgerekend.