Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Concert Ensemble Cantar d’Affetto – ongehoorde 17e eeuwse Italiaanse solomadrigalen en een beetje opera

6 mei 2023 20:00 - 21:00

€20,00

Gegevens

Datum:
6 mei 2023
Tijd:
20:00 - 21:00
Evenementen Categorie:
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl
Kosten:
v.a. €20,00
Bestel kaarten

Locatie

De Woudkapel
Beethovenlaan 21
Bilthoven,
+ Google Maps

Muovere gli affetti
Italiaanse solomadrigalen en een beetje opera…

Het programma Muovere gli affetti neemt je mee naar Noord-Italië tussen 1575 en 1620. Aan de hand van madrigalen van G. de Wert, L. Luzzaschi, G. Caccini en S. d’India laten we horen hoe uit het madrigaal, dat aanvankelijk solistisch en polyfoon werd uitgevoerd, langzamerhand een nieuwe experimentele vorm, de opera, kon ontstaan.
De term Muovere gli affetti staat voor de poging van componisten en zangers om met simpelere composities en een goede uitvoering toch directe emoties op te roepen bij de luisteraar, zodat deze deel kan nemen aan het verhaal.
Wij eindigen het programma met het Lamento d’ Arianna, de beroemde klaagzang van Arianna die als enige is overgebleven uit de gelijknamige opera van Monteverdi. Een mooi gelukt voorbeeld van de nieuwe stijl.

Ensemble Cantar d’Affetto
Het ensemble Cantar d’Affetto houdt zich bezig met de uitvoering van Italiaanse en door Italië beïnvloedde Duitse muziek uit de late 16e en vroege 17e eeuw. De musici proberen op basis van historische teksten een uitvoeringspraktijk terug te vinden die recht doet aan deze muziek. De verbinding tussen tekst en muziek en de ‘affecten’ (emoties) zijn daarbij van groot belang.

Tanja Obalski – zang
De Duitse sopraan Tanja Obalski studeerde klassieke zang, barokzang en historische uitvoeringspraktijk aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig en Howard Crook.
Als soliste is zij te horen in oratoria, cantates en kamermuziekconcerten zowel in Nederland als daarbuiten. Zij is op dit moment vast verbonden aan het Groot Omroepkoor en heeft daarnaast een bloeiende lespraktijk voor klassieke en historische zang.

Sascha Mommertz – blokfluit
De Duitse blokfluitist en traversospeler Sascha Mommertz studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Utrecht. Hij geeft concerten in binnen- en buitenland en maakt CD’s met diverse ensembles en orkesten. Als docent is hij werkzaam bij Globe CKC in Hilversum en Weesp en bij KunstenHuis Idea.

Marijn Slappendel – virginaal – orgel
Marijn Slappendel studeerde orgel, klavecimbel, koordirectie en kerkmuziek aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam. Hij is werkzaam als cantor-organist in de Grote of Barbarakerk te Culemborg, maakt deel uit van diverse ensembles en orkesten. Hij doceert met veel plezier orgel, piano en klavecimbel aan leerlingen van zeer uiteenlopende leeftijd en niveau.

Datum: zaterdag 6 mei 2023
Tijd: 20:00 – 21:00 uur. Inloop met koffie en thee vanaf 19:30 uur.
Kosten: € 20.00. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via de knop Bestel kaarten.
LET OP: eenmaal aangeschafte kaarten worden niet gerestitueerd.