Laden Agenda

« Alle Agenda

Bezinnen op zondag – Terugblik op Huub Oosterhuis

8 september 10:30 - 11:30

Gegevens

Datum:
8 september
Tijd:
10:30 - 11:30
Evenementen Categorieën:
,
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl

In ‘Huub Oosterhuis. De biografie’ (Ambo Anthos, 2023) vertelt Marc van Dijk het levensverhaal van de invloedrijke theoloog en dichter. Van zijn kinderjaren in bezet Amsterdam tot zijn laatste uren. Oosterhuis las de Bijbel als een politiek manifest, schreef honderden liederen die in uiteenlopende kerken gezongen worden en stichtte culturele podia als De Rode Hoed en De Nieuwe Liefde. Hij verbond zich met de SP, maar ook met de koninklijke familie. Nadat hij met Rome in conflict raakte over het verplichte celibaat, zette hij zijn werk voort op eigen kracht. Zijn taal oversteeg tegenstellingen en bracht in een tijd van snelle secularisatie nieuwe bezieling.

Marc van Dijk interviewde Huub Oosterhuis (1933-2023) gedurende vele jaren voor deze biografie. Oosterhuis heeft zijn eigen woorden geautoriseerd. Ook de kroongetuigen uit zijn leven komen aan het woord; zijn kinderen Tjeerd en Trijntje, (oud-)collega’s en (ex-)geliefden. Gedurende de ochtend ontstaat een levendig beeld van ‘de paus van Amsterdam’.

Met muzikale begeleiding van pianist Selma Peters zullen enkele liederen van Oosterhuis worden uitgevoerd.

Marc van Dijk (1979) is journalist, schrijver en kunstenaar. Met filosoof Daan Roovers publiceerde hij ‘Wij zijn de politiek’ (2019), met ethicus Paul van Tongeren ‘Het wonder van betekenis’ (2021) en met politicus Marjolein Moorman ‘Rood in Wassenaar’ (2022). Met tekenaar Sander ter Steege maakt hij de graphic novel-serie ‘Becky Breinstein’.

In zijn werk geeft Marc van Dijk uitdrukking aan het dialogische karakter van het menselijke denken.

Klik hier voor het programma bij deze bijeenkomst (op dit moment nog niet beschikbaar).
Klik hier voor eerdere uitzendingen.

Bijdrage
De zondagochtendbijeenkomsten zijn vrij te bezoeken of online te volgen.
Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Dit kan contant aan het einde van de bijeenkomst of via de QR code.
Wil je liever direct naar ons bankrekeningnummer overmaken? Stort je bijdrage dan op IBAN NL62INGB0000100463 t.n.v. De Woudkapel, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage’.
Hartelijk dank voor je ondersteuning van ons programma!

QR-code volgt.