Artikel in De Vierklank door Chantal van der Poel

‘Wat is dit een prachtige plek, ik kende het nog helemaal niet!’ Naast de vaste bezoekers van de Woudkapel, kwamen er ook een hoop nieuwe bezoekers naar deze bijzondere plek in Bilthoven. Ze kwamen voor ‘Het Festival der Bespiegeling’ dat ter ere van het 100 jarig bestaan van de Woudkapel afgelopen weekend gevierd werd. ‘Ik ben er speciaal voor uit Friesland gekomen’, vertelde één van de bezoekers enthousiast.
Twee dagen lang genoten mensen van muziek, sprekers, theater en workshops.
Joke J. Hermsen opende het festival met een lezing over de wijze waarop wij ons verhouden tot de tijd. Dat Joke J. Hermsen een ervaren spreker is, was duidelijk. De bezoekers lieten zich ademloos meenemen in haar verhaal. Het schiep dé perfecte basis voor de rest van het festival; geïnspireerd door kunst, theater, muziek en verhalen konden bezoekers samenvallen met het moment en de tijd overstijgen.

Het programma van de eerste festivaldag was gevuld met meditatieve pianomuziek, samenzang, een muzikale wandeling, verteltheater en lezing over de kunstroute
‘Plekken van Bespiegeling’ die eind april zal starten. De zaterdagmiddag eindigde met de zogeheten ‘Vrijdenkersparade’ waarin enkele jonge, bekende klimaatambassadeurs aan het woord kwamen. Zij vertelden hoe zij zorgdragen voor de aarde en prikkelden de bezoekers om ook bewuste keuzes te maken.
Dit sloot naadloos aan bij het uitverkochte concert van Nynke Laverman in de avond.
Een volle zaal liet zich ontroeren door de rake teksten, bijzondere muzikale landschappen en indringende bespiegelingen. Het nummer ‘Ancestor’ knalde bij een ieder naar binnen “Climate change, we heard the words but the words just didn’t hurt. And it may sound absurd to you but we loved our children too”.

De tweede festivaldag op zondag 12 maart startte in stilte. Daarna was er een samenzijn met klanken en het lezen van teksten uit de geschriften van de verschillende wereldreligies.
Het onderzoekende karakter van de Woudkapel kwam daarin duidelijk naar voren; een open blik waarin inspiratie geput wordt uit verschillende stromingen.
Ook de rest van de dag was er volop inspiratie te halen. Er kwamen fascinerende sprekers, een familietheater, workshops en rituelen en opnieuw een vrijdenkersparade, dit keer over het thema ‘oplaadplekken’. Bezoekers voelden zich welkom en genoten van de sfeer.
“Ik kwam voor een uurtje en ben de hele dag gebleven!”

Het festival werd afgesloten met het Popup Choir onder leiding van Maarten de Bos en Tijmen de Koning. ‘Imagine’ van John Lennon galmde meerstemmig uit 150 monden door de kapel. Een hoopvol en krachtig geluid! “Ik ben weer helemaal opgeladen. Wat een bruisende dag!”, riep één van de bezoekers enthousiast. Een mooiere afsluiting had de organisatie van het festival zich niet kunnen wensen.

Ook de aankomende maanden is er van alles te beleven binnen de Woudkapel. Zoals de Dichtersavond op zaterdag 15 april met o.a. Marieke Lucas Rijneveld en Ingmar Heytze.

Behoefte aan voeding voor de ziel? Aan verbinding en inspiratie?
Bekijk dan het programma op de website van de Woudkapel www.woudkapel.nl