Laden Agenda

« Alle Agenda

Vrede en de vijand

23 oktober 20:00 - 22:00

Gegevens

Datum:
23 oktober
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenementen Categorie:
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl
Bestel kaarten

We praten in deze bijeenkomst over oorlog en vrede. Vrede is een belangrijk uitgangspunt van verschillende religieuze en levensbeschouwelijke stromingen.

Wat betekent vrede en de-escalatie als burger voor ons? We zien op veel plekken de posters met de tekst Peace Now. Hoe zit het met het draagvlak voor vrede in onze nabije omgeving? Het belang van vrede is groot maar vrede is nog niet in zicht.

Eén van de vragen deze avond is ook hoe we ons verhouden ten opzichte van de keuzes die onze volksvertegenwoordigers en de regering van Nederland maken in de omgang met Rusland. De achtergrond van deze vraag is geïnspireerd op een citaat van de auteur Ludo De Brabander op 27 februari 2022, drie dagen na de Russische inval in Oekraïne:

“Na vijfentwintig jaar in de vredesbeweging, kijk ik met groeiende verbazing naar de manier waarop de Oekraïne-crisis op een oorlog is uitgedraaid, die in de slotfase misschien wel in een mogelijke catastrofale nucleaire oorlog kan uitmonden.” “Wat is het alternatief?” Wel, voor een verzekerde wederzijdse vernietiging is er slechts één alternatief: werken aan de-escalatie. Maar de politieke oren daarvoor zijn vooralsnog potdicht in beide kampen. Hoe moeilijk ook, de meeste conflicten worden uiteindelijk beslecht aan de onderhandelingstafel.

In een vraaggesprek over en weer zullen Madelief Brok (inspirator bij de Woudkapel) en Ebbe Rost van Tonningen elkaar en de bezoekers bevragen. Daarbij zal Madelief ingaan op de meer spirituele en religieuze kant van oorlog, vrede en de-escalatie en Ebbe op de politieke omgang met de vijand.

Inspiratie daarbij is het boek: Het gevecht om de vijand van Wim Overdiep.

Ook komt aan bod hoe wij concreet een bijdrage kunnen leveren aan de-escalatie en vrede. We kijken deze bijeenkomst ook of er behoefte is aan een vervolg en op welke manier we dat vorm kunnen geven.

Ebbe Rost van Tonningen was officier in militaire dienst, is als zelfstandig ondernemer 25 jaar interim-bestuurder geweest in binnen- en buitenland en was ook wethouder in De Bilt. Hij heeft o.a. opdrachten vervuld in Oekraïne in Cherson en in de buurt van Lviv. In 2010 werd hem door zijn Oekraïense gastheer gevraagd of hij een advies voor hem en zijn gezin had voor een vluchtroute bij een verwachte inval vanuit Rusland.

Datum
Woensdag 23 oktober, van 20:00 – 22:00 uur in de Grote zaal.

Kosten en aanmelden
Leden betalen € 5,00 *
Niet-leden betalen € 10,00
Kaarten zijn te koop via de knop ‘Bestel kaarten’ hierboven.

* Je kunt lid of Vriend zijn van de Woudkapel. Wil je lid worden, of je ‘Vriend’schap omzetten naar een lidmaatschap, meld je dan aan via het formulier op deze pagina.

LET OP: eenmaal aangeschafte kaarten worden niet gerestitueerd.

Afbeelding door Stefan Schweihofer-Pixabay