Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Een verdieping n.a.v. de lezing van Lisa Doeland (Geannuleerd)

18 maart 20:00 - 22:00

Gegevens

Datum:
18 maart
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenementen Categorie:
Organisator:
Madelief Brok
Bestel kaarten

Deze activiteit is geannuleerd.

Het werk van Lisa Doeland

Let op: Op deze avond is Lisa Doeland zelf niet aanwezig! Zij kwam op 11 maart naar de Woudkapel.
Deze avond op 18 maart is een verdieping n.a.v deze lezing van 11 maart.
Aanmelden kan tot 17 maart 08.00 uur. Deze bijeenkomst kan doorgaan bij 5 of meer deelnemers. We laten dat 17 maart weten.

Op 11 maart sprak Lisa Doeland in de Woudkapel over haar proefschrift waarin zij de ‘groene ideologie’ bekritiseert: dat is de mythe van de circulaire economie, groene groei, groen kapitalisme. Haar boodschap: hoe duurzaam iedereen nog meer groei ook probeert te verkopen, die zal altijd een onverteerbare “rest” van afval achterlaten. In haar boek Apocalypsofie vraagt zij zich af hoe we ons kunnen verhouden tot onze ‘uitsterfelijkheid’ en kunnen leren leven in de ruïnes.

Dat thema zal velen van ons aan het denken zetten, en wellicht ook angst inboezemen. Daarom willen we op deze avond met elkaar bespreken vanuit welke (geestes)houding je de klimaatdreiging onder ogen kunt zien.

We zullen de avond beginnen met een aandachtmeditatie om wat te oefenen in leegte en afwezigheid. Het aansluitende gesprek moet niet een discussie worden over ‘waar of onwaar’, maar we gaan vooral samen verkennen wat ons te doen staat en welke houding wij het beste kunnen aannemen. Fatalisme, beschuldigen en ontkennen moeten vermeden worden. Hoe kunnen we de werkelijkheid onder ogen zien en aan een houding werken die volgende generaties recht doet en hoop kan geven? Want het is nooit te laat om ons gedrag en het klimaatbeleid alsnog aan te passen. We zullen moeten beseffen hoeveel we kwijt kunnen raken en we moeten leren met dat verlies en de dreigende leegte om te gaan.

Deze verdiepingsavond wordt geleid door Govert Jan Bach, die – ook geïnspireerd door het boek Learning to die in the anthropocene van Roy Scranton (die Plato citeert: ‘filosoferen is leren sterven’) – samen met de aanwezigen de ethische consequenties van Doelands boek wil doordenken.

Datum en tijd
Maandag 18 maart, 20.00 tot 22.00 uur.

Kosten en aanmelden
Aanmelden kan tot 17 maart 08.00 uur. Deze bijeenkomst kan doorgaan bij 5 of meer deelnemers. We laten dat 17 maart weten.
Kaarten kosten € 12,50 voor leden en niet-leden. Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. Koop je kaart via de knop ‘Bestel kaarten’.
LET OP: eenmaal aangeschafte kaarten worden niet gerestitueerd.