Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Stervelingen onder elkaar – de fases van het sterfproces

31 oktober 2022 10:00 - 12:30

€20,00

Gegevens

Datum:
31 oktober 2022
Tijd:
10:00 - 12:30
Evenementen Categorie:
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl
Kosten:
v.a. €20,00
Bestel kaarten

LET OP: DE DATA ZIJN VERSCHOVEN. 27 OKTOBER EN 3 NOVEMBER KOMEN TE VERVALLEN.
NIEUWE DATA: MAANDAG 31 OKTOBER (10.00 UUR) EN MAANDAG 28 NOVEMBER (10.00 UUR)

De allerlaatste levensfase, een onderwerp waar de meesten van ons misschien wel over denken, maar vrij zelden met elkaar over doorpraten. Tijdens deze bijeenkomsten is het mogelijk om in kleine kring vragen, kennis en ervaringen met elkaar te delen.

Afgelopen voorjaar waren Piet van Leeuwen, oud-hospice arts, en Willy Steenbrink, oud hospice verpleegkundige, te gast in de Woudkapel voor een gesprekgroep rondom sterven: stervelingen onder elkaar. Wegens grote belangstelling organiseren wij deze bijeenkomst nogmaals.

Voor de komst van een baby bestaan talloze cursussen en groepen. Rondom sterven is dit echter niet zo. Vaak weten we niet eens goed welke fases het proces van sterven kent. Dit maakt dat Piet en Willy graag vertellen over hun ervaringen in het hospice en vragen beantwoorden over alles wat met doodgaan te maken heeft. Wat kunnen we verwachten en over welke zaken kunnen we van tevoren nadenken?
Piet was als hospice arts betrokken bij het sterven van ongeveer 4.000 mensen. Deze schat aan ervaring deelt hij op een serieuze en toch lichte wijze met ons.

De bijeenkomst bestaat uit twee delen; het informatieve stuk en het uiteengaan in kleinere groepen om eigen ervaringen met elkaar te delen. Dit laatste levert vaak prachtige en ontroerende gesprekken op over bijvoorbeeld de spirituele kant van doodgaan, de rituelen die mensen hebben meegemaakt of graag wensen, de uren aan het bed wakende bij de stervende, de angst om dood te gaan. Het feit dat we allemaal stervelingen zijn is tijdens deze middagen voelbaar en verbindend.

De bijeenkomsten zijn gepland op maandag 31 oktober om 10.00 uur, en maandag 28 november, om 10.00 uur. Het aantal deelnemers bedraagt maximaal 17 zodat er daadwerkelijk met elkaar in gesprek kan worden gegaan. Het is de bedoeling dat je beide bijeenkomsten aanwezig kan zijn. Je bent welkom om met elkaar in gesprek te gaan over dit kwetsbare onderwerp.

Kosten en aanmelding
Voor leden van de Woudkapel zijn deze bijeenkomsten gratis. Anderen betalen € 20,- voor de 2 middagen. Aanmelden kan via de knop ‘bestel kaarten’, dat geldt ook voor de gratis kaarten.