Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Rechten voor de Natuur met Dorine van Norren

17 oktober 2022 20:00 - 22:15

€12,50

Gegevens

Datum:
17 oktober 2022
Tijd:
20:00 - 22:15
Evenementen Categorie:
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl
Kosten:
v.a. €12,50

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Bilthovense Kring van Wijsbegeerte en Psychologie in samenwerking met De Woudkapel.

Rechten voor de Natuur zijn voor het eerst opgenomen in de grondwet van Ecuador (2008). Dit stoelde op het bredere welzijnsbegrip Buen Vivir, ontleend aan de wijze van leven van inheemse volken, in dit geval de Quecha volken van de Andes.

Hun begrip Sumak Kawsay, Goed Leven, gaat over leven in harmonie met de Natuur. Daarin is het vanzelfsprekend dat Moeder Aarde ook rechten heeft en dat er wederkerigheid wordt betracht in alle relaties met levende wezens.

In het Westers juridisch systeem is dit vertaald naar Rechten voor de Natuur. Sindsdien vonden vele rechtszaken plaats in Ecuador, onder andere over mijnbouw, landbouw en beschermde dieren, waarin het recht van de Natuur werd gewogen tegen andere belangen. Rechten voor de Natuur is inmiddels een brede wereldwijde beweging waar ook aan bepaalde gebieden rechtspersoonlijkheid is gegeven zoals in Nieuw Zeeland en in Spanje.

Dorine van Norren is 25 jaar diplomaat en rijksambtenaar; en daarnaast wetenschapster en kunstenaar. Zij studeerde Nederlands en Internationaal Recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde in 2017 in de rechten (Tilburg) en ontwikkelingsstudies (Amsterdam) op de relatie tussen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en een vergelijkend onderzoek tussen de Afrikaanse Ubuntu filosofie (Zuid-Afrika), indiaanse welzijnsbegrippen (Ecuador, Buen Vivir en Rechten voor de Natuur) en boeddhistische ontwikkelingsconcepten (Bhutan, Bruto Nationaal Geluk).

Zij publiceerde wetenschappelijke artikelen over ontwikkelingssamenwerking. Zij geeft regelmatig lezingen in binnen en buitenland over haar proefschrift. Ook blogde en schreef zij onder andere voor de One World, Broker Online, Atlantisch Perspectief, NRC, Trouw, De Helling, Down to Earth magazine, Economische Statische berichten, Diplomat Magazine, MaatschappijWij, New Financial Magazine. Zij had vier exposities van haar tentoonstelling (Wiel van Waarden) in het Afrika Studie Centrum in Leiden, de Alliance Francaise in Rotterdam, het Rathenau instituut in Den Haag en in Etten.

Datum en tijd
Maandag 17 oktober, 20.00 tot 22.15 uur.

14 november 2022 Dr. Riemke Leusink: ‘Nu is het aan ons; oproep tot echte democratie’.
12 december 2022 Prof. dr. Remieg Aerts: Prometheus en Pandora.
23 januari 2023 Prof. dr. Marc De Kesel: De wortels van de politiek. Reflecties bij Simone Weil: ‘De verworteling’.
20 februari 2023 Dr. Jesse Mulder: Individualisme als oog van de naald.
20 maart 2023 Prof. dr. Floris Cohen: Waardevast handelen in theorie en praktijk.

Inschrijven
Deelname per avond € 12,50 door overmaking op NL 63 INBG 0000 1839 62 t.n.v. Bilthovense Kring. Uw kaart ligt bij binnenkomst klaar bij de zaal.
Een abonnement voor alle avonden kost € 50 en € 80 voor echtpaar/partners, vooraf over te maken op genoemde bankrekening. Aan de zaal worden geen abonnementen of losse kaarten verkocht.