Laden Programma

« Alle Programma

OntMoeten op zondag – met Jan Oegema

30 januari 10:30 - 11:30

Gegevens

Datum:
30 januari
Tijd:
10:30 - 11:30
Evenementen Categorieën:
,
Evenementen Tags:
, , , , , ,

Alles van waarde is weerloos

Lucebert is de dichter van “alles van waarde is weerloos”, die mooie spreuk bovenop een kantoorgebouw in Rotterdam. Lucebert is het pseudoniem van Bertus Swaanswijk (1924-1991) en een icoon van de Nederlandse literatuur. Tot in 2018 bekend werd dat hij in de oorlog achter Hitler aanliep en antisemitische taal uitsloeg. Hoe ga je om met het werk van iemand die een duistere bladzijde uit zijn leven verzweeg en zich toch als een moderne Jezus onvermoeibaar opwierp voor de armen en rechtelozen?
Vanochtend lezen we in een kringgesprek “de poorten“, een van de gedichten die – misschien – aanwijzingen bevat van een innerlijke worsteling die de dichter mogelijk heeft gekweld. Na de koffiepauze geeft Jan een toelichting op ‘de kwestie’ en zijn persoonlijke omgang daarmee.

Jan Oegema (1963) is letterkundige en hovenier. Zijn laatste boek is “Rilke en de wijsheid. De kunstenaar als leraar” (2021). In 1999 promoveerde Jan op de poëzie van Lucebert

Zondagochtend van 10.30 tot 11.30 uur.  Deze bijeenkomst is vrij toegankelijk. Vrijwillige bijdrage bij de deur. Na afloop is er GEEN koffie en thee.