Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Ruimte voor meerstemmigheid – met Marjan Slob

2 oktober 2023 20:00 - 22:15

€12,50

Gegevens

Datum:
2 oktober 2023
Tijd:
20:00 - 22:15
Evenementen Categorie:
Organisator:
Madelief Brok
Kosten:
v.a. €12,50

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Bilthovense Kring van Wijsbegeerte en Psychologie in samenwerking met De Woudkapel.

Marjan Slob is de huidige Denker des Vaderlands, een eretitel die zij twee jaar lang mag dragen.
Als filosoof vraagt zij zich constant af wanneer wij als mensen nu eigenlijk een ‘goed’ leven leiden. Een voorlopig antwoord vond zij bij Richard Rorty, één van haar favoriete denkers. Volgens hem is het antwoord op deze vraag; zorgdragen voor de wereld om je heen én aandacht besteden aan je binnenwereld.

In het omgaan met de wereld om ons heen, is het vermijden van wreedheid het belangrijkste. Goed samenleven vraagt dat je elkaar vasthoudt en oog hebt voor elkaar. Aandacht besteden aan de ‘binnenruimte’ van de mens is echter ook cruciaal voor een vitale samenleving. In die ‘binnenruimte’ komt steeds opnieuw tot expressie wat een leven de moeite waard maakt. Maar het is juist in die binnenwereld waar mensen vaak een oneindige vreemdheid ervaren – de vreemdheid van de ander en de vreemdheid van jezelf.
Het is dan ook niet zo makkelijk om de binnenwereld en de buitenwereld met elkaar te verzoenen.

Op deze avond gaat Marjan Slob met ons in gesprek over hoe je met die tegenstellingen leeft. Steeds in het licht van die bredere vraag:

Wat behelst een waarlijk goed en rijk leven?

Marjan Slob
Marjan is Denker des Vaderlands. Een eretitel die zij twee jaar mag dragen. Als richtinggevend motto voor haar termijn heeft zij gekozen voor ‘ruim denken’.
Marjan studeerde filosofie in Utrecht en heeft een lange staat van dienst als schrijver onderzoeker voor nationale kennisinstituten (zoals het Planbureau voor de Leefomgeving, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de staf Deltacommissaris). Zij schrijft voor kranten en tijdschriften, waaronder Filosofie Magazine en de Volkskrant, waarin zij jarenlang een column had op de opiniepagina’s.
Daarnaast schrijft zij prijswinnend vrij werk, waaronder ‘Hersenbeest: filosoferen over het brein en de menselijke geest’ (2017), ‘De lege hemel: over eenzaamheid’.

Datum en tijd
Maandag 2 oktober, 20.00 tot 22.15 uur.

13 november 2023 Lodewijk Dros: “Hoor wie het zegt”.
11 december 2023 Hans Schnitzler: Het tijdperk van het digitaal nihilisme
8 januari 2024 Dialoogavond: Brainstormen over een thema voor volgend seizoen
15 januari 2024 Warrie Schuurman: “Pereat mundus ergo fiat veritas” (de wereld vergaat, laten we dus zeggen waar het op staat)
12 februari 2024 Gijs van Oenen: Culturele veldslagen
11 maart 2024 Lisa Doeland: De apocalyps voorbij?
15 april 2024 George Lengkeek: Waarheid en verbeelding

Plaats en tijd
De Woudkapel, Beethovenlaan 21 3723 JG Bilthoven.
De zaal is open vanaf 19:30 uur. De lezingen beginnen om 20:00 uur en duren tot omstreeks 22:00 uur.

Toegangsprijzen
Abonnement voor de gehele cyclus (7 avonden): € 65,00 Bijdrage voor één avond: € 12,50 Aan de zaal worden geen abonnementen of losse kaarten verkocht! Deelname kan uitsluitend door vooruitbetaling per bank. U kunt zich opgeven voor een abonnement, of voor incidentele deelname op een of meer avonden, door overboeking van het betreffende bedrag op rekening: NL63 INGB 0000 1839 62 t.n.v.: Bilthovense Kring.

Abonnementskaart
Na ontvangst van uw betaling krijgt u deze per post toegestuurd.

Incidentele deelname
Als u hiervoor kiest, ligt uw toegangsbewijs klaar bij binnenkomst.

Zie ook: Website: www.bilthovensekring.nL