Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Gespreksgroep Simone Weil: wat heeft zij ons in deze tijd te bieden?

26 maart 20:00 - 22:00

|Terugkerend Evenementen (Bekijk alle)

One event on 26 maart 2024 at 20:00

One event on 9 april 2024 at 20:00

One event on 23 april 2024 at 20:00

Gegevens

Datum:
26 maart
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenementen Categorieën:
,
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl
Bestel kaarten

Momenteel is er een hernieuwde belangstelling voor het gedachtegoed van de Franse filosofe, politiek activiste en mystica Simone Weil (1909-1943). In haar korte leven heeft zij een indrukwekkend oeuvre neergeschreven. Op uiteenlopende terreinen als filosofie, politiek, literatuur, en mystiek bieden haar legendarisch geworden Cahiers inzichten die ook vandaag nog wereldwijd druk worden bestudeerd. Opgegroeid in een intellectueel, seculier joods gezin, heeft zij zich ontwikkeld als politiek en spiritueel denker, die indruk maakt door haar radicale engagement.
Haar gedachten blijken zeer actueel in onze tijd, waarin we steeds meer onder ogen gaan zien dat het in stand houden van onze wereld van ons vraagt dat we onze individuele belangen minder centraal stellen, en onszelf gaan zien als onderdeel van het gehele aardse ecologische netwerk, in verbondenheid met zowel voorgaande als toekomstige generaties.

Op vier avonden gaat Govert Jan Bach graag met jou in gesprek over het denken van Simone Weil. Elke avond starten we met een korte aandachtsmeditatie, waarna we haar gedachtengoed doordenken aan de hand van het recent verschenen boek Simone Weil, Levenswijsheden (Kok Boekencentrum Uitgevers, €22,99). Hierin verzamelde Frits de Lange relevante teksten van Simone Weil, die hij voorzag van een korte biografie en een beschrijving van haar religieuze levensfilosofie. We vragen de deelnemers het boek aan te schaffen, en zullen op de avonden door de deelnemers uitgekozen teksten samen lezen en bespreken.

Govert Jan Bach
Govert Jan Bach (1947) werd al tijdens zijn studie theologie in de jaren ’60 gegrepen door het denken van Weil. Hij zag in haar werk een inspiratiebron voor zijn werk als pastoraal psycholoog in het gevangeniswezen en in de psychiatrie, waar het draait om het contact maken vanuit liefdevolle aandacht, een begrip dat bij Weil centraal staat.

Data
Dinsdag 12 en 26 maart, 9 en 23 april, van 20.00 – 22.00 uur.

Kosten en aanmelden
Deze bijeenkomst is kosteloos voor leden. Niet leden betalen € 40,00 voor de hele serie. Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Wil je meedoen? Meld je aan door een kaart te kopen via de knop Bestel kaarten. Uiteraard hoeven leden daar dan niets af te rekenen.

LET OP: eenmaal aangeschafte kaarten worden niet gerestitueerd.