Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

‘Waarheid’ en ‘verbeelding’ – George Lengkeek

15 april 20:00 - 22:15

Gegevens

Datum:
15 april
Tijd:
20:00 - 22:15
Evenementen Categorie:
Organisator:
Madelief Brok

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Bilthovense Kring van Wijsbegeerte en Psychologie in samenwerking met De Woudkapel.

George Lengkeek studeerde in de 60er jaren wis- en natuurkunde, en vervolgens filosofie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In die tijd begon ook zijn loopbaan in het onderwijs. Hij werkte in het voortgezet onderwijs als docent wiskunde, natuurkunde, filosofie, en als conrector. Vanaf de 80er jaren werkte hij in het hoger beroepsonderwijs als opleider van leraren en van schoolleiders. Daarnaast fungeerde hij als consultant organisatieontwikkeling in het onderwijs.
Naast zijn werk publiceerde hij onder andere over vredesopvoeding, zingevende kwaliteit, het leren van zingevende ervaringen, en over “Aansturen op zelfsturing”.
Na zijn pensioen promoveerde hij in 2016 op “Pedagogisch leiderschap. Het ondersteunen van vorming door onderwijs in exacte vakken.” Daarna publiceerde hij o.a. “Filosoferen in verwondering over natuurwetenschap en technologie”, en samen met een mederedacteur “Opening up spaces for meaningful engagement in educational praxis”. Hij is een oude bekende van de Bilthovense Kring, die al driemaal eerder een inleiding verzorgde, en van 1998-2011 deel uitmaakte van het bestuur.

‘Waarheid’ en ‘verbeelding’
zijn te beschouwen als een onafscheidelijke tweeling. Wanneer wij mensen niet zouden beschikken over ons vermogen tot verbeelding, dan zouden er geen kwesties rond waarheid bestaan, en wanneer wij geen behoefte aan waarheid zouden hebben, dan zou al onze verbeelding oeverloos en zinloos zijn.
Twee voorbeelden van de verschillende relaties tussen waarheid en beeldvorming:

  1. Bilthoven binnenrijdend over de Soestdijkseweg was het mijn beeld dat de Beethoven- 13 laan de tweede straat linksaf zou zijn. Dat bleek niet waar te zijn, het was de derde straat linksaf.
  2. Ooit las ik Niemand is onsterfelijk van Simone de Beauvoir. Het verhaal is een fantasie over iemand die eeuwen geleden een onsterfelijkheidsdrankje dronk en sindsdien alsmaar door blijft leven. Op zich is dat verhaal niet waargebeurd, maar een product van creatieve verbeelding. Toch onthulde dit fictieve verhaal voor mij ook een belangrijke waarheid: dat mijn sterfelijkheid op een bepaalde manier zin aan mijn leven geeft. Een ‘verbeelding’ die gecorrigeerd wordt kan dus een waarheid opleveren (= een verbeterd beeld) die nuttig is. Een verbeelding die fictief is en blijft kan dus een waarheid opleveren die zingevend is.

Mij boeit de vraag hoe deze twee soorten van waarheid (nuttig en zingevend) zich tot elkaar verhouden. Het spannende van die vraag wordt duidelijk wanneer we denken aan de grootschalige processen waarbij onderzoek ons dwong om vanzelfsprekend geachte waarheden (beelden) te corrigeren: de miljarden jaren durende ontwikkeling van het leven op onze planeet, en de nog langer durende ontwikkeling van ons uitdijende universum. Bij de voorlopig te accepteren waarheid van die grootschalige beelden van evolutie en universum kunnen wij ons afvragen hoe zulke waarheden zich verhouden tot onze behoefte aan zingeving. Het lijkt er immers op dat het dan gaat om processen die hun gang gaan zonder enige zin of bekommernis om ons menselijke leven

Datum en tijd
Maandag 15 april, 20.00 tot 22.15 uur.

Plaats en tijd
De Woudkapel, Beethovenlaan 21 3723 JG Bilthoven.
De zaal is open vanaf 19:30 uur. De lezingen beginnen om 20:00 uur en duren tot omstreeks 22:00 uur.

Toegangsprijzen
Abonnement voor de gehele cyclus (7 avonden): € 65,00 Bijdrage voor één avond: € 12,50 Aan de zaal worden geen abonnementen of losse kaarten verkocht! Deelname kan uitsluitend door vooruitbetaling per bank. U kunt zich opgeven voor een abonnement, of voor incidentele deelname op een of meer avonden, door overboeking van het betreffende bedrag op rekening: NL63 INGB 0000 1839 62 t.n.v.: Bilthovense Kring.

Abonnementskaart
Na ontvangst van uw betaling krijgt u deze per post toegestuurd.

Incidentele deelname
Als u hiervoor kiest, ligt uw toegangsbewijs klaar bij binnenkomst.

Zie ook: Website: www.bilthovensekring.nL