Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit activiteit is voorbij.

Bezinnen op dinsdag met Frans Douw

18 oktober 2022 20:00 - 21:30

€7,50

Gegevens

Datum:
18 oktober 2022
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenementen Categorieën:
,
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl
Kosten:
v.a. €7,50
Bestel kaarten

De menselijke maat – memoires van een gevangenisdirecteur

“De menselijke maat lijkt ons te zijn ontglipt”, zegt voormalig gevangenisdirecteur Frans Douw in een interview met Trouw. “In Den Haag gaat het enkel over slachtoffers van delicten, met daders willen politici eigenlijk niks te maken hebben. Ze denken dat de meerderheid van het volk een streng en sober strafklimaat verlangt, laten zich niet leiden door wetenschappelijk bewijs over detentie.”

Tijdens deze bezinningsbijeenkomst vertelt Frans Douw hoe het ook anders kan. Hoe de menselijke maat gehanteerd kan worden. Bijvoorbeeld door de inhoud van het werk in gevangenissen boven de hiërarchie en protocollen te stellen. Hij deed dat door zich als mens niet boven de gedetineerden te positioneren. ‘Ik luisterde naar hen, nam ze serieus en verplaatste me in hen.’
Of door zelfredzaamheid te stimuleren. Dat je mensen een kans geeft om hun positieve kanten te laten zien. ‘Ik maakte gebruik van wat gedetineerden wél konden, in plaats van me te richten op wat ze niet konden.’

Frans Douw was naar eigen zeggen een moeilijk jongetje, werd twee keer van school gestuurd en zat enkele malen in een politiecel. Op zijn zestiende ging hij werken en op zijn twintigste werd hij groepsleider in een jeugdinrichting. Daarna werkte hij 10 jaar in het Pieter Baancentrum en was hij bijna dertig jaar gevangenisdirecteur.
Hij richtte samen met een ex-gedetineerde www.herstelterugkeer.nl op en met de vrouw van een levenslanggestrafte het Platform Relaties van Gedetineerden.
Hij maakt wekelijks de podcast Prisonshow (inmiddels bijna 200) en schreef in 2021 het boek: “Het zijn Mensen”. Daarin neemt hij zijn lezers mee naar een wereld achter de tralies. Hij maakt invoelbaar dat gevangenen mensen zijn met recht op herstel en terugkeer.

Tijdens deze bijeenkomst in de Woudkapel is er volop mogelijkheid tot interactie.
Iedereen is welkom hierbij aanwezig te zijn. Neem gerust iemand mee.

Aanmelden en kosten
De kosten voor deze lezing bedragen € 7,50. Voor leden en vrienden is het gratis. Aanmelden kan via de knop ‘bestel kaarten’ bovenaan de pagina.