Laden Agenda

« Alle Agenda

Japanse filosofie: de denkweg van verfijning en verbinding – met Michel Dijkstra

20 januari 2025 20:00 - 22:15

Gegevens

Datum:
20 januari 2025
Tijd:
20:00 - 22:15
Evenementen Categorie:
Organisator:
communicatie@woudkapel.nl

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Bilthovense Kring van Wijsbegeerte en Psychologie in samenwerking met De Woudkapel.

Michel Dijkstra (1982) is docent en publicist op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek. In 2019 verscheen “In alle dingen heb ik rust gezocht”, in 2021 gevolgd door “Intimiteit en onthechting”. Eerder publiceerde hij onder andere “Zenboeddhisme” (2010), “Inleiding taoïstische filosofie” (redactie, 2015) en “Basisboek oosterse filosofie” (2016).

Japanse filosofie: de denkweg van verfijning en verbinding
Sushi, manga, karaoke, judoscholen en Toyota’s: Japan is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Ondertussen genieten we in musea van verfijnde blokdrukkunst uit Tokyo en liggen de boekhandels vol vertaalde literatuur uit het Land van de Rijzende Zon. Groeit onze vertrouwdheid met de Japanse wijsbegeerte ook zo hard? Hoe denkt een Japanner?
In zijn lezing gaat Michel Dijkstra in op de drie grote Japanse denktradities: shintō, boeddhisme en confucianisme. Terwijl de bonte godenwereld van shintō de Japanner leert om zich met het leven te verbinden en zich geborgen te voelen in het hier en nu, wijst het boeddhisme juist de weg van onthechting en acceptatie van de vergankelijkheid. Het confucianisme toont hoe je de staat harmonieus kunt ordenen en bovendien deugdzaam kunt besturen.
Voor klassieke Japanse intellectuelen zijn deze denktradities geen gescheiden werelden, maar complementair. De drie stromingen vormen één denkweg waardoor de mens zijn leven kan verfijnen en zijn verbinding met de wereld kan verdiepen. Een weg die wij – ieder op zijn eigen manier – ook kunnen gaan.

Datum en tijd
Maandag 20 januari 20.00 tot 22.15 uur.

Plaats en tijd
De Woudkapel, Beethovenlaan 21 3723 JG Bilthoven.
De zaal is open vanaf 19:30 uur. De lezingen beginnen om 20:00 uur en duren tot omstreeks 22:15uur.

Toegangsprijzen
Abonnement voor de gehele cyclus (7 avonden): € 65,00 Bijdrage voor één avond: € 12,50 Aan de zaal worden geen abonnementen of losse kaarten verkocht! Deelname kan uitsluitend door vooruitbetaling per bank. U kunt zich opgeven voor een abonnement, of voor incidentele deelname op een of meer avonden, door overboeking van het betreffende bedrag op rekening: NL63 INGB 0000 1839 62 t.n.v.: Bilthovense Kring.

Abonnementskaart
Uw abonnement ligt voor u klaar bij binnenkomst in de Woudkapel.

Incidentele deelname
Als u hiervoor kiest, ligt uw toegangsbewijs klaar bij binnenkomst.

Zie ook: Website: www.bilthovensekring.nL

5449