Verbinding tussen verschillende beschavingen

Liesbeth Feikema, neerlandica en filosofe, hield ons tijdens de bezinningssamenkomst van 9 september een spiegel voor.  Op welke manier kun je de ander begrijpen? Dieren kunnen ons daarbij helpen.  Dat was de gedachte om een opleiding paardencoach te volgen.  Paarden zijn kuddedieren voor wie samenwerking essentieel is. Van zowel het groeps-  als het individuele gedrag  van paarden valt veel te leren. Welk begripskader is nodig om de relatie tussen ons en elkaar te begrijpen. “Fluid identity” (vloeibare identiteit) geeft dit goed weer. Identiteit is geen vaststaand gegeven. In onze verbeelding zijn wij vrij om ons in de  ander te verplaatsen. In veel aspecten zijn mensen gelijk aan elkaar. Onze verbeeldingskracht geeft ons een palet aan mogelijkheden, zowel individueel als collectief. Fluide identiteit  is de basis voor de relatie tussen ik en de ander. Laten we vloeibaar worden en genieten van onze verbeeldingskracht. Geniet van de wereld door er een deel van te zijn.

In de discussie werd ingegaan op de kracht  van paarden om  te  ontspannen na stress.

Paarden weten goed waar hun grenzen liggen.  Maar zijn ook in staat om de ander, inclusief de mens met wie zij contact hebben, te troosten. Vervolgens het begrip fluiditeit, of flexibiliteit . Geldt dit ook voor identiteit? Is je identiteit op een bepaald moment niet meer nodig? Zet de fluiditeit de identiteit op losse schroeven? Uiteindelijk is onze persoonlijke ontwikkeling een ego ontwikkeling. Kan ik mijzelf nog begrijpen zoals ik ben? Tijdens de puberteit vertoont de mens vaak kuddegedrag. Als volwassene leer je jezelf begrijpen. De afscherming tussen ik en de ander verdwijnt en leidt tot bescheidenheid. Wie jezelf bent, kun je ook loslaten. Je onthechten. Als je in staat bent om te doen wat nodig is, doe je het juiste.

Een mens speelt in zijn leven verschillende rollen afhankelijk van de omgeving (werk of gezin),  alle sociale rollen zijn dienend. Hoe komt je identiteit tot stand? Genetische aanleg is 20%, de rest is aangeleerd in  gezins en maatschappelijk verband.

Filosoferen over identiteit, ook als verbinding met elkaar vergt rust om na te denken. Hoe kan dat beter dan tijdens het luisteren naar muziek, zeker als die muziek het harpspel van Marleen de Bakker is. Met muziek van Mikhail Glinka (Nocturne), Carl Philipp Emanuel Bach (Solo für Harfe) en Benjamin Britten (Suite for Harp).

Een zeer gedenkwaardige bezinningssamenkomst!

 

Joost Ruitenberg