We leven in een turbulente tijd waarin er veel op ons afkomt. Er is vervreemding, polarisering en ontwrichting. Maar er zijn mensen, nu en vroeger, die iets kunnen belichamen dat anders is. Zij belichamen een leven waarin de waarheid en barmhartigheid een plek heeft, overtuigingskracht en een luisterend oor, contemplatie en actie, geestkracht en intelligentie. Deze mensen zou je moderne profeten of mystici kunnen noemen.
In de acht ‘laatste’ zondagen van de maand van dit seizoen staat elke bijeenkomst weer een profeet of mysticus centraal. We focussen in de bijeenkomst op een kwaliteit van de betreffende persoon. Aan de hand daarvan kijken we ook naar deze kwaliteit in ons zelf. Wat zegt deze kwaliteit ons? En kunnen we ook een schaduwkant van deze kwaliteit gewaar worden? We doen deze bijeenkomst een vorm van zelfonderzoek. Het gaat in deze bijeenkomsten niet om een uitgebreide theoretische analyse van een gedachtengoed. Het gaat erom wat ons raakt, bezielt en richting geeft. De ochtenden worden begeleid door onze eigen inspirator Madelief Brok. Samen lezen we over het leven en werk van de mysticus. We maken ruimte voor stilte om te bezinnen en we gaan met elkaar in gesprek. Dat doen we aan de hand van verschillende oefeningen. De oefeningen zijn erop gericht te onderzoeken wat er in ons leeft en aanwezig is.
29 september: Dag Hammarskjöld
Deze zondag staat Dag Hammarskjöld centraal. Hij was Zweeds diplomaat en VN secretaris-generaal. Hij kwam bij een vliegtuigongeluk om het leven, de oorzaak daarvan is nog altijd niet opgehelderd. Hij liet dagboekaantekeningen na, die in 1963 zijn uitgebracht. Het dagboek getuigt van een mystieke zoektocht en een worsteling te leven volgens zijn diepste overtuigingen. Deze zondag onderzoeken we de kwaliteit en schaduwzijde van vrede. Aan Dag Hammarskjöld werd postuum de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.
27 oktober: Dorothee Sölle
Deze zondag staat Dorothee Sölle centraal. Dorothee was een activistisch theoloog. Sölle zegt daar dat mystiek in wezen gelijk is aan ‘Godsverlangen’. Het gaat niet om een ontmoeting met God die zich alleen in het innerlijk van een mens afspeelt. Mystiek heeft betrekking op het inoefenen van een geloofshouding die tegelijk een levenshouding is: het is de heenreis naar het eigen innerlijk, die onlosmakelijk verbonden wordt met de terugreis naar de werkelijkheid van alledag. In de laatste jaren van haar leven werkte ze dat uit in een indrukwekkend en nog altijd actueel werk Mystiek en Verzet. Deze zondag onderzoeken we dan ook de kwaliteit en schaduwzijde van verzet.
24 november: Thich Nhat Hanh
Thich was monnik, zenleraar, schrijver en vredesactivist. Aan de hand van zijn leven onderzoeken we de stem van het mededogen in onszelf. In zijn leven en werk stond meditatie, diepe verbondenheid van alles met alles, groot mededogen en concreet handelen centraal. Het beste middel tegen geweld is volgens hem mededogen. Aan de hand van zijn leven onderzoeken we de stem van het mededogen in onszelf.
“Zolang we proberen geweld met geweld te vernietigen, zullen de aanslagen elkaar eindeloos blijven opvolgen, Maar wie ‘diep kijkt’, begrijpt dat geweld het gevolg is van lijden. En dat je dus verder komt met compassie en mededogen dan met angst, woede en wraakzucht.“
Noteer ook deze zondagen, we verzorgen nog nadere invulling van het programma:
29 december
26 januari 2025
23 februari
30 maart
27 april
Bijdrage
De zondagochtendbijeenkomsten zijn vrij te bezoeken of online te volgen.
Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Dit kan contant aan het einde van de bijeenkomst.
Wil je liever direct naar ons bankrekeningnummer overmaken? Stort je bijdrage dan op IBAN NL62INGB0000100463 t.n.v. De Woudkapel, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage’.
Hartelijk dank voor je ondersteuning van ons programma!