Laden Agenda

« Alle Agenda

Gespreksgroep De tweede berg

1 november 14:00 - 16:00

|Terugkerend Evenementen (Bekijk alle)

One event on 1 november 2023 at 14:00

One event on 15 november 2023 at 14:00

One event on 6 december 2023 at 14:00

Gratis

Gegevens

Datum:
1 november
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenementen Categorie:
Organisator:
Madelief Brok
Kosten:
v.a. Gratis
Bestel kaarten

In een aantal recente boeken van David Brooks, Arjen Broers en Frits de Lange komt eenzelfde thema op verschillende manieren terug. In de samenleving heerst de drang naar het optimaliseren van je eigen leven, ‘de  beste versie van jezelf’ zoals dat ook wel heet: succes, persoonlijk geluk, carrière. David Brooks noemt dat de eerste berg die we in ons leven beklimmen. Maar als je daar eenmaal bent, blijkt het veel leger te zijn dan je dacht, of er gebeuren dingen in je leven, waardoor je die top helemaal niet bereikt. Hoe ga je daarmee om?

Brooks geeft aan dat we juist niet moeten proberen om alles te sturen en te plannen. ‘Het leven’, zo zegt hij, ‘draait erom om in staat te zijn de controle op te geven, jezelf beschikbaar te maken voor anderen. Het draait om diepe verbintenissen met andere mensen, commitment. Leven is een kwalitatieve opgave, geen kwantitatieve.’ Of, zoals Frits de Lange in zijn boek ‘Overweldigend’ op zoek gaat, hoe wij kunnen leven met wat wij niet in de hand hebben. Waar halen wij dan zin en betekenis vandaan?

Voor de bijeenkomsten zullen fragmenten uit de volgende boeken rondgestuurd worden:
De tweede berg. De zoektocht naar een zinvol leven. – David Brooks
Overweldigend. Leven met wat je niet in de hand hebt. – Frits de Lange
De beste helft. Kunnen we behalve alsmaar ouder ook wat wijzer worden? – Arjen Broers

Onder leiding van onze inspirator Madelief Brok en Marthe de Vries, predikant in de Geertekerk, gaan we in gesprek over de inhoud van de boeken.

Data
Woensdag 11 oktober, 1 en 15 november en 6 december van 14.00 – 16.00 uur.

Kosten en aanmelden
Deze bijeenkomst is kosteloos voor leden. Niet leden betalen € 40,00 voor de hele serie. Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Wil je meedoen? Meld je aan door een kaart te kopen via de knop Bestel kaarten. Uiteraard hoeven leden daar dan niets af te rekenen.

LET OP: eenmaal aangeschafte kaarten worden niet gerestituteerd.